Jordan i Izrael


Posle više od četiri godine konačno je došla na red pustolovina sa Bliskog Istoka. Sa velikim uzbuđenjem, jedva sam čekala da podelim moje nezaboravno iskustvo i jedno od najlepših putovanja koje sam doživela. Evo i danas, oktobar 2017. godine, pišem o ovom putovanju a osmeh i sreća ne silaze sa lica. Gledajući slike i snimke podsetim se svake uspomene kao da je juče bila, koliko mi je duboko i biće zauvek urezana.

Putovanje o kojem ću vam pisati je trajalo deset celih dana. Prvobitno je bilo zamišljeno kao letnji odmor u mestu Aqaba, ali je ubrzo postala prava avantura jer je svaki drugi dan bio rezervisan za izlet. Aqaba je inače jedini grad, luka na Crvenom moru na koje Jordan kao zemlja izlazi. Predstavlja i tromeđu izmedju Egipta, Izraela i Saudijske Arabije. Grad kao grad nije zanimljiv turistima, tako da o njemu neće biti pisano u daljem tekstu, ali ima odličan strateški položaj.

Post će biti podeljen na dve države (Jordan i Izrael), zbog preglednosti i lakseg razumevanja i ako je tadašnji plan i program puta bio drugačiji. Nadam se da ćete uživati i da će vam moj post ulepšati ovaj tmurni jesenji dan.😊

JORDAN


Pod zvaničnim nazivom Hašemitska Kraljevina Jordan, jeste islamska država koja se nalazi na Bliskom Istoku i izlazi na dva mora, Mrtvo i Crveno more. Da ne bih zvučala kao “Wikipedija” ili da ovo ne bi bio čas geografije prećiću odmah na neke zanimljivosti koje znam o ovoj državi.

Naime, Jordan je država koja predstvalja “tampon” zonu izmedju Izraela (jedine zemlje na tom području koja nije islamske veroispovesti) i svih drugih arapskih zemalja. Zanimljiva je i po tome što je jedina arapska država na tom podnevlju koja uopšte nema zalihe nafte i nalazi se pod tutorstvom i zaštitom Velike Britanije i njene krune.

Jordan, zanemarivši političko-ekonomske teme, je zemlja na čijem tlu se nalaze neprocenjiva bogatstva iz oblasti istorije, kulture, religije kao što su: Petra, sveta reka Jordan, Mrtvo more, pustinja Vadi Rum i mnoge druge lepote o kojima će odmah biti više reči.

PETRA


Nije slučajno što je baš ovaj drevni, mistični, ili kako ga još zovu izgubljeni ili crveni grad proglašen za jedno od sedam svetskih čuda Novog veka!
Petra je jedno od onih mesta kod kojih ćete se osećati kao da ste se vratili dva milenijuma unazad, u vreme kada je Nabatejsko carstvo ovde živelo i trgovalo, koliko odiše svojom autentičnošću! Petra je bila nezabiolazna stanica na putu Svile, do Indije i Kine i mnogim karavanima jer je predstavljana raskrsnicu između Afrike, Azije, Sredozemlja i Evrope. Grad je bukvalno bilo nemoguće osvojiti jer je usečen u stene a opkoljen liticama sa svih strana. To je pošlo za rukom tek Rimljanima koji osvajaju Petru, sa kojima ona i doživljava svoj vrhunac ali i krah kada joj je Trajan ukinuo sve privilegije i ostavio bez dalje istorije.

Petra je otkrivena tek 1812. godine i danas je pod UNESCO- ovom zaštitom.

Mene je ovaj grad ostavio bez teksta upravo zbog uskog ali nestvarnog kanjona (Siq) kroz koji morate da prođete da biste se našli ispred najčuvenije građevine, Riznice (The Treasury ili na arapskom Al-Khazneh), po čemu je Petra i najpoznatija. 



Kada sam je prvi put ugledala, evo i sad se setim tog osećaja i naježim se, ostala sam bez teksta u pravom smislu te reči. Stajala sam tako desetak minuta i samo sam joj se divila jer nisam mogla da poverujem da je moguće nešto tako napraviti još pre nove ere i sačuvati je do današnjih dana.
Beduini koji naseljavaju danas Petru, kažu da postoje razne priče i spekulacije oko same Riznice. Veruje se da se u njoj i dan danas krije blago zbog čega su joj i dali ime Riznica (jer je neki zovu i Hram). Moram da spomenem da je ovo bila dosta naporna tura s obzorim da se kanjonom do same riznice spuštate oko sat vremena, bez nekog većeg hlada na pustinjskih 35 stepeni. Ali nemojte to shvatati preprekom jer se kroz ceo kanjoj možete spustiti i posle popeti kamilama, konjima, kočijama, tako da je izbor na vama.😊




Pored najčuvenije riznice, Petra ima jos mnogo toga da vam pokaže, jer je to ceo stari grad ali za to vam treba više odvojenih dana. Za ovu moju celodnevnu avanturu, izdvojila bih vam još Kraljevske grobnice (Royal Tombs).


Zanimljivo je i to da su mnogi holivudski filmovi snimaljeni u Petri kao što je Indijana Džons ili Transformersi i drugi.


MRTVO MORE I SVETA REKA JORDAN


Moja želja da vidim i okupam se u Mrtvom moru pojavila se davno. Još kao mala gledala sam slike svog strica koji je plutao na vodi čitajući knjigu i slikovito objašnjavajući mi šta je to fenomen Mrtvo more. Želja se ostvarila kada sam malo porasla, a mojoj sreći nije bilo kraja kada sam saznala da je sledeći izlet upravo na tom mestu.
Mrtvo more je zapravo jezero, koje predstavlja najveću depresiju u Svetu (najniža tačka na Zemlji), jer se nalazi na -400m ispod nivoa svetskih mora. Velika zanimljivost je i ta što je ovo “more“ u poređenju sa npr Sredozemnim morem 9 puta slanije , upravo zato i ne možete da potonete nego samo plutate. Osećaj je stvarno neverovatan! 😉 



Zbog tako visokog saliniteta, sem par vrsti bakterija i mikroorganizama, život u ovoj vodi se ne može zamisliti. U nastavku cu vam staviti sliku da pogledate još neka uputstva i pravila prilikom ulaska u Mrtvo more.


Ako se dvoumite da li da posetite ovo mesto u skorije vreme, moj savet je da to što pre uradite jer naučnici predviđaju da će Mrtvo more nestati usled velikih isparavanja.
More je veoma lekovito ali se ne prepočuje više od pola sata dnevno, i to sa pauzom, dva puta po 15 minuta.  Kada izađete iz vode, po pravilu treba da se preko celog tela namažete blatom iz Mrtvog mora koje takođe ima neverovatno lekovita dejstva. 

SVETA REKA JORDAN


Istog dana, deo izleta je bio predviđen i za posetu reci Jordan. Za hrišćane ona predstavlja najsvetiju reku jer je upravo na tom mestu Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. 



Danas je otvorena za turiste da se okupaju za sreću i dobro zdravlje ali su česta i sama krštenja. Iste te godine kada sam ja imala priliku da posetim ovo mesto, Princ Hari i Princeza Kejt Midlton su krstili svog najstarijeg sina upravo vodom sa svete reke Jordan. 


Zanimljivo je što možete videti i na samoj slici ispod koliko blizu je granica Jordana i Izraela, jer upravo reka Jordan razdvaja ove dve države. Ja sam bila na strani države Jordan 😉


  
VADI RUM


Pustinja Vadi Rum ili kako je mnogi zovu Dolina meseca, je pustinja gde se Jordan graniči sa Saudijskom Arabijom. Ova pustinja je pod UNESCO-ovom zaštitom, a zanimljiva je po tome što pored prirodnih lepota koje je krase, nestvarno crvenog peska, priča Lorensa od Arabije koji je ovde jedno vreme i živeo, ona ima i natpise u stenama zahvaljujući kojima se može pratiti evolucija ljudskih misli i rani razvoj pisma.





IZRAEL- JERUSALIM

Ovaj grad i neverovatna energija koju on ima u sebi je na mene ostavila najjači utisak.

Jerusalim je glavni grad Izraela i ima izuzetan istorijski značaj za tri najveće svetske monoteističke religije: Judaizam, Hrišćanstvo i Islam, između ostalih to je Džamija Al AksaZapadni ili Zid plača i Crkva Vaskrsenja ili Svetog Groba. Svaka od ovih religija se “bori“ za njega jer je svaka i smatra svojim Svetim gradom, svojom Svetom zemljom.




Stari grad, je tradicionalno podeljen na četiri dela: Jermensku, Hrišćansku, Jevrejsku i Muslimansku četvrt.
Jerusalim je najsvetiji grad Judaizma i duhovni centar Jevrejkog naroda još od desetog veka pre nove ere. Takođe sadrži određeni broj istorijskih lokacija značajnih za Hrišćanstvo, a muslimani ga priznaju za treći najsvetiji grad Islama. Istorija grada seže unazad do četvrtog milenijuma pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih gradova u svetu.



HRIŠĆANSTVO


Za hrišćane je Jerusalim sveti grad jer je to mesto gde je Isus Hristos mučen, razapet i vaskrsao. Imala sam tu sreću da poput mnogih hodočasnika posetim ulicu kojom je Hristos prošao kada je vođen na pogubljenje. Njeno ime je Via Dolorosa, što znači „Put bola“. U ulici su označena mesta na kojima je Isus padao noseći krst. Na brdu Golgota, gde je razapet Hristos, danas se nalazi Crkva Vaskrsenja (Crkva Svetog Groba), a u rupu u zemlji u koju je bio poboden krst posetioci stavljaju ruke. (slika dole). 
Takodje u samoj Crkvi se nalazi i grob Isusa Hrista.



Mislim da je moje dalje pisanje za ovo sveto mesto suvišno, jer to stvarno ne može da se opiše! Ta doza pozitivne energije i ljubavi koja vlada ovim mestom. To jednostavno mora da se doživi!

Moja jedina želja je da svako od vas dobije piriliku, kao što sam je ja imala, da poseti ovo mesto i da doživi ono što sam ja doživela, jer na celom Svetu ne postoji ništa slično kao što je Sveta Zemlja Jerusalim!

Do nekog sledećeg viđenja, pozdrav sa Bliskog Istoka ;)

Ako imate neko dodatno pitanje ili informaciju koja će vam biti od značaja, nemojte da se ustručavate da me kontaktirate putem mail-a ili instagram profila.

Ninockar

Comments

Popular posts from this blog

How to truly experience Dubai in 6 days? PART I

Istanbul Iz Nekog Drugog Ugla!

If you're going to San Francisco...