Benvenuti a Milano!



Prva destinacija na koju vas vodim jeste Italija ili kako je mnogi zovu Bel Paese, nije obećana ali je sigurno jedna od najlepših zemalja na svetu, zato i taj pridev koji je opravdano krasi :)
Većina ljudi se zaljubi u lepote i starine Rima, Firence, Venecije, Sijene, i skroz zanemari italijanski centar mode i biznisa. Da pogodili ste, to je Milano. BENVENUTI :)
Prvo što me asocira na Milano jesu moda, dizajn, Duomo, Milanska Skala, uvek doterani Milanezi. Ono što je još karakteristično za Milano, zbog čega  toliko i volim ovaj grad, je to što je tako živ i pozitivan. Kafići i restorani su uvek puni, i svuda ćete naći mlade i vesele ljude, koji lagano ispijaju svoj Aperol ili Hugo pa čak i u sred radne nedelje, zar vas to ne podseća na Beograd? Baš zato ga i obožavam jer me podseća na moj rodni grad.
Samo bih vam dala još jedan mali savet, imajte u vidu da je Milano takav grad da se retko kome svidi na prvi pogled, ali ako imate pravog vodiča (nekoga ko živi, studira ili radi) kao što sam ja imala svoju sestru, ako se dobro pripremite pre odlaska i pročitate prave savete sigurna sam da će vam ovaj grad ukrasti srce.
Ovo je bio mali uvod ili Primo Piatto, a sada da pređemo na Secondo Piatto, odnosno na suštinu posta:
1. First stop: Naviglio Grande
Krećemo od Naviglia. Kanal kao kanal, nije toliko zanimljiv ni čist, moram priznati, ali kada pogledate te slatke male zgrade, svaku krasi druga boja, drogerie, restorane, kafeterije, kad osetite tu pozitivnu energiju koja se noću pretvara u ludačku, shvatiće te zašto Navigli na prvom mestu.



Savet: doći ujutru popiti kafu i pojesti kroasan (brioche) onako u italijanskom fazonu sa nogu, slikati se, uživati i ići dalje ili doći uveče na aperitivo (između 18h-22h) i onda će vam biti jasno zašto je ovo “Beograd na vodi“ :)
2. Second stop: Brera
Sada kada treba da pišem o Breri, shvatam da me hvata velika nedoumica da li mi je ona ili Navigli omiljeno mesto Milana. Kako god, ovo mesto će vas sigurno ostaviti bez teksta, pogotovu one prave zaljubljenike italijanske kulture i stila. Brera je boemska četvrt, nalazi se u samom srcu Milana, samo 15-ak minuta šetnje od Duoma. Idealno je mesto za predah i pauzu uz kafu i sladoled (gellato), jer da ne budete baš pravi turista i sednete na terase koje gledaju na Duomo, to je već vidjeno složićete se zar ne 😊



Savet za Breru: Izdvojite za Breru bilo koje doba dana jer je ona podjednako lepa i svoja da ni u kom slučaju nećete pogrešiti. Obavezno pogledajte Pinotecu di Brera, glavnu i najveću javnu galeriju slikara u Milanu.


Takodje, kada smo već kod slikara, nikako ne smete propustiti ako ste već u Milanu a da ne odete i ne pogledate jedno od nalepših i najznačajnijih dela Leonarda da Vinčija – Tajnu Večeru (nalazi se u crkvi Santa Maria delle Grazie), naravno ako ste ljubitelji te vrste umetnosti.
Savet za Tajnu Večeru: Kupiti kartu online na vreme, u ovom slučaju par nedelja, pa čak i meseci pre planiranog puta, veliko je interesovanje.
3. Third stop: Milan Cathedral Duomo + Galleria Vittorio Emanuele II + The Royal Palace of Milan (Italian: Palazzo Reale di Milano) + Teatro alla Scala
Katedrala Duomo je samo srce Milana i mesto gde svako zastane da napravi sliku, jer ako nemaš sliku ispred Duoma ne računa se da si bio u Milanu. Šalu na stranu, katedrala je takođe delo Leonardo da Vinčija, potiče iz 16-og veka i zanimljivo je to što predstavlja najveću katedralu u Italiji a petu najveću u Svetu.  Moguće je videti iznutra (redovi nisu dugi) a lepo je i popeti se na sam vrh odakle se pruža prelep pogled na sam grad Milano.



Čim izadjete iz Katedrale sa vaše desne strane videćete čuvenu Galeriju Vittorio Emanuele II. Složićete se samnom da je glupo slikati se i diviti joj se a ne znati da predstavlja jedan od svetskih najstarijih shopping molova (priznajte da ovo niste znali?) 😊Ime je dobila po Vittorio-u E. II koji je bio prvi imenovani kralj, tadašnje Kraljevine Italije. Na kraju same galerije sa leve strane videćete i čuvenu Milansku Skalu (Teatro alla Scala). Spolja zaista ne oduzima dah ali kada znate da predstavlja jedan od svetskih najpoznatijih i najstarijih teatra i da su u njoj nastupala većina italijanskih najvećih operskih umetnika, a mnogi od najboljih pevača iz celog sveta, jasno će vam biti da se pravo blago krije unutra, bolje rečeno ne suditi knjigu po koricama, barem u mom slucaju. 😊



Savet: Ako želite kupiti kartu za Milansku Skalu možete učiniti to samo putem interneta i to mnogo pre vašeg planiranog puta, takodje spremite se da odvojite veću sumu novca, kad kažem veću stvarno mislim poveću sumu nego za kartu koju biste platili u Beogradu za Pozorište ili Operu, jer da se razumemo ovo je Italija, za razliku od Srbije, ovde se ipak mnogo više ceni KULTURA.
Ako izadjete iz katedrale sa vaše leve strane videćete Palazzo Reale, vekovima je bila sedište Vlade grada Milana. Danas služi kao kulturni centar i dom izložbe.
Savet: Pre puta izdvojite 15ak minuta i na sajtu pogledajte da li ima neke interesante izložbe. Kada sam prvi put bila u Milanu imala sam tu sreću i čast da pogledam izložbu Andy Warhol-a.
4. Fourth stop: Parco Sempione i Castello Sforzesco
Park Sempione je prava oaza u sred centra Milana, slično kao što Central Park krasi New York (samo površinski neuporedivo manja oaza). Idealno je mesto kada se umorite od shopping-a, punih ruka kesa ili mase turista, da sednete, predahnete i prepustite se cvrkutu ptica, žuboru vode i prirodnom hladu raskošne flore ovog parka.


Savet: Ovo važi za Park Sempione ako ste se zadesili u vreme kada nije nedelja mode u Milanu, jer se ovaj park pretvara u pravi street style raj kada je Milano Fashion Week u toku.
Oprez: Jako je moguće da šetate parkom a da Anna Dello Russo ili Giovanna Battaglia Engelbert i mnoge druge poznate fashionista-e očešu rame o vas a onda, kao šlag na tortu, vas još zaslepi milion bliceva u par sekundi, jer se tih dana one i mnoge druge prate u stopu, tako da bolje stavite naočare.
Zamak Sforzesco, po mom mišlenju, u nekim trenucima podseća na Kalemegdan. Iskrena da budem nisam ga detaljnije istraživala, to možete učiniti vi ovde, i obilazila iznutra ali spolja stvarno oduzima dah i dosta vremena da ga islikate i pogledate . Predstavlja vrata-kapiju Miana. Od Duoma do samog zamka  imate svega 15 minuta pešaka a posle, čim izadjete iz njegovih kapija, pruža vam se na dlanu ceo Parc Sempione, tako da ovde spajate lepo i korisno 😊 
5. Fifth stop: Corso Garibaldi + Via Moscova + Corso Como + Porta Nuova
Zasigurno, last but not least! Corso Garibaldi je prelepa ulica puna šarenih italijanskih restorančića, suvenirnica, drogeria koja pocinje od Piccolo Teatro di Brere i spaja Breru (staru italijansku boemsku četvrt) i kroz Via Moscovu i Corso Como vas upoznaje sa modernim delom Milana – Porta Nuova-om.
Via Moscova kao i Corso Como su, ulice pune kafića, samo ću spomenuti Bar Radetzky i 10 Corso Como, koji ako se zadesite tu ne smete da zaobiđete (više o tome u sledećem postu). To nisu samo ulice prepunih barova i restorana, to su ulice gde visoka moda upoznaje street style, ulice gde je moguće sresti mnoge poznate ličnosti, što strane što Italijanske, koje ispijaju svoju kafu ili koktel, u zavisnosti od doba dana, ulice koje vas neće sigurno ostaviti ravnodušnim.



Porta Nuova, je novi, moderni, luksuzni deo Milana, koga krase oblakoderi kao sto je Unicredit Tower, arhitektonske lepotice Bosco Verticale i mnogi drugi. Zanimljivo je videti  i prošetati ovim delom grada jer ćete se barem na sekundu osetiti kao da ste u nekoj Američkoj metropoli ili nekoj Daleko Istočnoj a ne u srcu Lombardije.





Nadam se da ste uživali čitajući post i da će vam biti od koristi ako se spremate i pakujete kofere da po prvi put upoznate ovaj prelepi grad, a vama koji ga već znate, nadam se da sam vam barem malo probudila uspomene i želju da kliknete na datume i kupite povratnu kartu, aerodrom Nikola Tesla Beograd – aerodrom Malpensa Milano ili Bergamo.
Baci a tutti! Arrivederci 😊





Outfit 1
Jacket: From random store in Ibiza
T-shirt: SheInside
Jeans: Zara
Sneakers: Gucci
Sunglasses: RayBan
Headband: H&M

Outfit 2
Suit: H&M
Sunglasses: RayBan
Sneakers: Gucci

Outfit 3
Hat: Zara
Coat: Moschino
Bag: Kenzo by H&M
Pants: H&M
Sneakers: Gucci

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to truly experience Dubai in 6 days? PART I

Istanbul Iz Nekog Drugog Ugla!

If you're going to San Francisco...